Teen pahaa, kaipaan siis rakkautta

Luin Louise L. Hayn kirjan You can heal your life. Kirjaa on myyty yli 35 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty monille kielille. En tiedä, onko se saatavilla suomeksi.

Hay kertoo uskovansa siihen, että ihmiset, jotka rakastavat itseään ja ruumistaan, eivät kohtele itseään eivätkä muita pahoin. Tämä on minunkin totuuteni.

Kun kuulen puhetta siitä, että osa koulukiusaajista on sellaisia, jotka pitävät itsestään ja heillä on hyvä itsetunto, en pysty näkemystä ymmärtämään. Uskon, että pohjimmiltaan ihminen on hyvä. Kun itsensä on hyväksynyt karvoineen päivineen, ei ole mitään syytä lyödä muita, ei sanoin eikä asein.

Olen elämässäni kiusannut itseäni ja muita sekä tullut muiden kiusaamaksi. Se on jonkinlainen koukku sekin, riippuvuus. Se on raskasta elämää, sillä siinä syö itseään tiedostamattaan elävältä. Ulospääsyä ei tunnu löytyvän. Ei sitä edes halua löytää vaan jostain syystä tahtoo rangaista itseään ja tulla muiden rankaisemaksi.

Ihmeiden oppikurssissa (A Course in Miracles) sanotaan upeasti näin: jos se ei ole rakkautta, se on rakkauden kutsumista. Eikös ole hienosti sanottu? Eli se, joka kohtelee itseään tai muita huonosti, huutaa oikeastaan rakkauden perään. Kun tämän oivaltaa, näkee tuskan, jota tällainen ihminen kantaa. Jotain muuttuu totaalisesti, sillä sellaista kaveria ei tee mieli lyödä takaisin.

Me haluamme siis kaikki rakastaa ja tulla rakastetuiksi, mutta osa meistä samaan aikaan pelkää ihan perhanasti. Me pelkäämme sitä mahdollista menetystä, sitä hylätyksi tulemisen kokemusta ja tunnetta. Jotta sitä ei tarvitse kokea, me hylkäämme itse itsemme ja sitten hylkäämme muut.

Moni elää siinä tilassa pitkään, jopa niin sanottuun loppuun asti. Se on yksinäistä ja armotonta elämää. Ympärillä voi kyllä olla ihmisiä, puolisoita, lapsia, isiä, äitejä jne. Heille me annamme mallia valittajasta, eristäytyjästä, murehtijasta, tuomitsijasta, raivopäästä, itkupillistä tai mikä se meidän kiusaamismallimme onkin. Narsisteista on puhuttu paljon ja minä uskon, että myös heidän puolisonsa kuuluvat kuvaamaani porukkaan.

Oma kokemukseni on, että tästä voi päästä eteenpäin, jos niin haluaa. Se edellyttänee sitä, että ei halua tai jaksa enää elää siihen vanhaan mallin. Itse tajusin jossain vaiheessa, että olen oman ajatteluni vanki, enkä todellakaan halua antaa tällaista mallia enää itselleni enkä läheisilleni. Luojan kiitos tunnistin päässäni meuhkaavan soimaajan.

Huolimatta siitä, mitä kaikkea on tullut sanottua ja tehtyä, minulla on aina ollut jokin syvempi tieto siitä, että oikeasti olen hyvä. Aina välillä kadotin sen tunteen, mutta onneksi silloin tällöin se muistutti itsestään. Se varmaan auttoi minua uskomaan, että tästä voi oikeasti parantua.

Tätä työtä saa takuulla tehdä koko elämänsä, ellei useammankin. Mutta matkan teko on hienoa. Tärkeitä matkakumppaneita ovat kiitollisuus, anteeksianto, hyväksyntä ja irtipäästäminen. Olen matkalla pelosta rakkauteen. Vapauteen.

Louise L. Haysta vielä ja yksi hyvä vinkki

Hay kirjoitti You can heal your life -kirjan runsaat 25 vuotta sitten, mutta se on edelleen hyvää luettavaa. Hay on omassa elämässään kokenut paljon, myös kovia, ja hän on auttanut miljoonia ihmisiä. Tällä upealla yli 80-vuotiaalla naisella on meille paljon annettavaa. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja, saatavilla on myös cd:itä ja dvd:itä. Suosittelen tutustumaan myös Hayn perustaman kustantamon nettiradioon Siellä voi kuunnella useita kustantamon kirjailijoita, englannin kielellä tosin.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s