Kaikkea sattuu ja tapahtuu, miten käy onnen?

Ystäväni lähetti minulle vinkin onnellisuutta käsittelevästä puheesta. Puhuja on Harvardin psykologi Dan Gilbert. Hän on porukoidensa kanssa tutkinut onnellisuutta ja muun muassa onnellisuuden ja tapahtumien välistä yhteyttä.

Mitä arvelet? Miten erilaiset tapahtumat vaikuttavat onnellisuuteesi?

Gilbert kertoo esimerkin parista ihmisryhmästä. Toisen ryhmän jäsenet olivat lottovoittajia. Toinen ryhmä koostui halvaantuneista, jotka menettivät kykynsä kävellä.

Tutkimus osoitti, että edellä mainituilla tapahtumilla ei ole mitään merkitystä näiden ihmisten onnellisuuteen. Kun vuosi tapahtumista on kulunut, molemmat ryhmät olivat yhtä onnellisia.

Kuten Gilbertkin sanoo, jokaisella ihmisellä on kyky muuttaa ajatuksensa maailmasta, jotta hän voi pitää enemmän maailmasta, jossa kulloinkin elää. Meillä on siis tämä kyky, mutta emme ole siitä kovin tietoisia.

Uskon, että koska emme ole tuosta mahtavasta kyvystämme tietoisia, käytämme paljon voimavarojamme muun muassa pelkäämiseen. Pelkäämme monia asioita, kuten rahojemme tai terveytemme menetystä. Pelko lisää pelkoa. Pelot voivat estää meitä toimimasta ja toteuttamasta unelmiamme. Et uskalla ryhtyä yrittäjäksi. Et uskalla jättää nykyistä työtäsi ja alkaa opiskella jne. Me saatamme myös odottaa kaikenlaista. Me odotamme rahan, toisen ihmisen tai uuden työpaikan tekevän meistä onnellisia. Siinäkin on loppujen lopuksi kyse pelosta.

Onni on meissä. Tuli mitä tuli, kaikki on ok, jos niin haluamme.

Hyvää pääsiäistä!

PS. Olin vähällä kirjoittaa yllä, että toista ryhmää kohtasi onni ja toista epäonni. Niinhän meillä on yleensä tapana tällaiset asiat määritellä ja ryhmitellä. Onneksi heräsin.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

2 vastausta artikkeliin “Kaikkea sattuu ja tapahtuu, miten käy onnen?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: