Tappeletko ajan kanssa?

Ei minulla ole aikaa. Olisipa minulla aikaa… Mistä otan sen ajan? Se vie niin paljon aikaa. Taas meni paljon aikaa. Sitten kun minulla on aikaa…

Siis mitä? Mitä se aika on, jonka perään me niin usein haikailemme?

Onko aika jokin, jota meillä on vähän? Jotain, josta meillä on pulaa? Näin moni meistä uskoo. Mitä siitä seuraa? Pelkoa, stressiä ja taistelua. Ei ihme, että olemme kietoneet ajan ympärille kiireen ja kellon. Siinä sitä on oravanpyörää.

Käsityksemme ajasta on päässämme. Se voi siis olla sinulla erilainen kuin minulla. Näin ollen me voimme halutessamme muuttaa näkökulmaamme.

Einstein käytti hyviä esimerkkejä. Jos pidät minuutin kättäsi kuumalla levyllä, se voi tuntua tunnilta. Toisaalta taas tunnin tanssi upean kumppanin kanssa voi tuntua minuutilta. Aika meni siivillä, tapaamme sanoa.

Vaikkakin me luomme itse käsityksemme ajasta, on kiire sen sortin kulkutauti länsimaissa, että se hiipii helposti huomaamatta joka soluun. Minä olen kokenut paljon levottomuutta siitä, että aika loppuu kesken, minun pitäisi ehtiä enemmän, olla nyt jo siellä ja seuraavaksi tuolla. Ja ennen kaikkea minun pitäisi tehdä olennaisia asioita. Totuus kuitenkin on, että levottomana on vaikea tehdä hyviä valintoja ja synnyttää luovia ratkaisuja. Ei ihme, että oravanpyörä vain kiihtyy.

Tähän olen ottanut seuraavanlaista täsmälääkettä. Minulla on vahvistuslause, jonka olen kirjoittanut ylös. Luen sen ja keskityn ajattelemaan sitä yleensä heti herättyäni ja ennen nukkumaan menoa. Se kuuluu näin: Olen oikeassa paikassa, läsnä ja rauhassa ja minulla on kaikki aika, jonka tarvitsen. Tuo lääke toimii. Sitä kannattaa ottaa säännöllisesti ja usein sekä luonnollisesti aina, kun rauhattomuus iskee.

Liitämme myös ikääntymisen ja ajan kulumisen yhteen. Minä olen niitä, joka on ollut mielestään aina liian vanha. Onneksi olen saanut apua myös tähän vaivaan. Jos koet ikääntymisen miinusmerkkisenä asiana ja tiedät miinusten tuovan lisää miinusta, kokeile esimerkiksi seuraavaa vahvistuslausetta: Toivotan vuodet tervetulleiksi. Harjoitusta voi ihanasti vahvistaa katsomalla samalla itseään peilistä.

Joseph Murphy kertoo kirjassaan Alitajuntasi voima siitä, miten hänen isänsä alkoi opiskella ranskaa 65-vuotiaana. 70-vuotiaana hänestä tuli kielen tunnettu taitaja. Lainaa tätä mallia tai muistele muita vastaavia. Minulla on Aira Samulinin kokovartalokuva jääkaapin seinässä.

On hyvä tunnistaa, että aina kun vingumme ajan tai minkä tahansa asian perään, olemme uhreja. Sama homma, kun syytämme kiirettä tai mitä tahansa. Se kierre ja ajatusmalli on siis syytä katkaista, jos haluat itsellesi hyvää.

Hoidetaan hommat ja ennen kaikkea ollaan kiitollisia tästä hetkestä.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

4 vastausta artikkeliin “Tappeletko ajan kanssa?”

 1. Taas osuit aivan ajatusteni ytimeen! Kiitos, että saan lukea näitä sun kirjoituksia. Luin muuten sen Paikat kuntoon Feng Shuin avulla tuossa viikonloppuna ja pisti kyllä miettimään ja aloittamaan siivousta! 😀

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, kiitos paljon palautteesta.

   Onnea siivoukseen. Kaikki pois mikä ei tunnu hyvältä. Siitä se lähtee =)

   En tunne kovin hyvin Feng Shuita. Se oli eka kirja, jonka luin aiheesta. Minusta on hienoa kuunnella ihmisiä ja lukea kirjoja aiheista, jotka ovat minulle uusia. Aina sitä jotain oppii ja niin kävi tälläkin kertaa. Telkkari sai lähteä ja tietokone löysi oman paikkansa ja muuta mukavaa. Nyt tuntuu tosi hyvältä!

   Tykkää

 2. Kiire on itse valittua. Monelle se on merkki omasta tärkeydestä ja pätevyydestä eikä siitä halutakaan eroon. On hienoa päivitellä, kuinka kalenteri pullistelee tapaamisista ja vuorokaudessa on liian vähän tunteja. Aikaa on kuitenkin aina, jos asia on vain tarpeeksi kiinnostava. On sosiaalisesti hyväksyttävää kieltäytyä ajan puutteeseen vedoten. Ajanpuute on siis eufemismi kiinnostuksen puutteelle.

  Tykkää

 3. Kiitos Päivi! Olen ihan samaa mieltä. Tosin googletin tuon sanan eufemismi. Päättelin mitä se tarkoittaa ja sanan selitys olikin tähän yhteyteen vallan mainio eli

  Kiertoilmaus (tai kiertoilmaisu) eli eufemismi on korvaava ilmaisu. Yleensä se on lieventävä ilmaisu tiukasta tai epämiellyttävästä asiasta. Sen avulla voidaan peittää totuutta käyttämällä epäsuoraa sanontaa suorapuheisuuden sijasta. Kiertoilmaus voi myös olla vaihtoehtoinen nimitys jollekin asialle tai olennolle, jonka nimeä ei jostain syystä saa sanoa.

  Tässä on se todella huono puoli, että kiirettä kiertoilmaisuna käyttävä sattaa usein huiputtaa myös itselleen. Yhteys itseeen on hukassa ja toiminta on tiedostamatonta. Ei ihme jos stressi, levottomuus, univaikeus tai joku tautikin iskee.

  Esimerkiksi flunssa voi olla se joka pysäyttää tai ainakin tarjoaa siihen mahdollisuuden. keho on niin viisas, sitä ei voi huiputtaa. Jos flunssakaan ei saa pysähtymään, tulee joku muu vaiva. Niin sitä mennään, kunnes stoppi tulee. Keho voittaa aina.

  Mukavaa viikonloppua!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: