Takana kymmenen päivää hiljaisuutta

Jos tarkkoja ollaan, niitä päiviä oli yhdeksän. Kurssi kesti kaikkiaan 10 päivää, mutta viimeisenä saimme puheluvan. Noista kymmenestä päivästä yhdeksänä meditoimme runsaat 10 tuntia päivässä, viimeisenä päivänä vähemmän.

Kyllä oli hieno kokemus. Tämä oli minulle nimittäin ensimmäinen kerta. Puolitoista vuotta sitten olin kaverin kesämökillä kahden koiran kanssa samat 10 päivää, joten tiesin, että puhumattomuus ja oleminen ei tuota ongelmia.

Olin tuolloin kesämökillä, jossa ei ollut sähköä. En ottanut mukaan mitään ylimääräistä, en edes kirjoja. Minulle ei voinut soittaa, sillä mukana oli vain prepaid-liittymä, jonka numeroa en antanut kuin turvallisuussyistä yhteen paikkaan. Kerran päivässä laitoin viestin, että olin kunnossa. Söin yksinkertaista ruokaa ja päätin myös olla tekemättä kovasti töitä, jotta en voinut paeta mihinkään. Vihkoja minulla oli mukana. Nyt ei ollut niitäkään.

Jaoin pienen huoneen parin naisen kanssa. Meidän tuli puhumisen lisäksi pidättäytyä katsekontaktista ja elekielestä. Se oli sekä mielenkiintoista että hyödyllistä. Oli paljon helpompaa rauhoittaa mieli meditoidessa, kun suunnilleen kaikki kohina oli poissa.

Etukäteen arvelin vaikeinta olevan se, että lounaan jälkeen, kello 11.00, ei enää saanut kunnon ruokaa. Me ensikertalaiset saimme pari hedelmää ja teetä kello 17.00. Vanhat eli aiemmin osallistuneet saivat vain aamiaisen ja lounaan. Nälkä ei tullut kertaakaan.

Oletin myös, että olisin väsynyt, sillä nukkumaan menimme noin 21.30 ja herätys oli kello 4.00. Ihan turha pelko tämäkin. Meditointi vähentää unen tarvetta. Se rentouttaa sekä kehon että mielen.

Vaikeinta oli istuminen. Minua otti aluksi selästä todella kovasti. Se meni onneksi ohi. Neljäntenä päivänä saimme uuden säännön ja istuimme kolme kertaa päivässä tunnin liikkumatta. Siis niin, että emme välillä korjanneet tai vaihtaneet asentoa, käsien paikkaa, rapsuttaneet nenänpäätä jne. Myös silmät piti pitää kiinni koko ajan. Onnistuin aika hienosti ja se oli itselleni suuri yllätys ja tuntui tosi upealta.

Tämä Vipassana-meditaatiokurssi pidettiin Ruotsissa. Näin Vipassanan nettisivuilla kerrotaan: Vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä sellaisina kuin ne todella ovat. Kyseessä on yksi Intian vanhimmista meditaatiotekniikoista. Tekniikkaa opetettiin Intiassa yli 2500 vuotta sitten elämisen taitona, lääkkeenä yleismaailmallisiin ongelmiin.

Kurssit ovat maksuttomia, myös ruoka ja majoitus ovat ilmaisia. Kurssit rahoitetaan aiempien kurssilaisten lahjoituksilla. Lahjoituksen antanut kurssilainen on suorittanut vähintään yhden 10 päivän kurssin, hyötynyt siitä ja halunnut antaa muillekin mahdollisuuden osallistua kurssille. Tarkempia tietoja kurssista ja sen taustoista saat täältä.

Olen todella tyytyväinen, että sain mahdollisuuden osallistua ja osallistuin. Toivon, että voin tehdä niin toistekin.

Opin hienon meditaatiomenetelmän ja tapasin upeita ihmisiä. Näin ajatteluani ja tapojani entistä selkeämmin ja totuudellisemmin. Siinä muutamia etuja 😉

Toivon sinulle entistä enemmän iloa ja rauhaa tähän vuoteen!

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

5 vastausta artikkeliin “Takana kymmenen päivää hiljaisuutta”

 1. Hei Lenita, ja elämäntäyteistä alkanutta vuotta :-{>

  Hienolta kuulostanut matkasi meditaation maailmaan, sisimmän leppoisuuteen :-{> Olen kuullut myös ettei retriittien aikana tule nälkä tai väsy koska juuri kuten sanoit rentouttaa ruumiin ja sielun.

  Olen myös suunnitellut kevääksi mökkiviikkoa, luonnon hiljaisuuteen, aikomuksena kylläkin jokunen motti halkoja hakata mutta tuohan myös meditatiivista :-{>

  Täytyypä tutustua mainitsemaasi vipassanaan, olen jo pidemmän aikaa pohtinut meneväni zazen kurssille, oletko tuohon perehtynyt?

  Pekka

  Tykkää

 2. Tuossapa linkki http://www.zazen.fi ja Helsingissä, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa ja Tampereella toimintaa.

  Meditaatiotahan voi käytännössä harjoittaa ihan tavallisen arjen keskellä keskittymällä siihen mitä teet, esimerkiksi kun tiskaat astioita niin keskityt ainoastaan siihen, ja josko mieleesi tulee ajatuksia niin huomioit sen ja palautat lempeästi keskittymisesi tekemiseesi :-{> Alussa tämä tuntuu melko haasteelliselta, vaatii ainakin omakohtaisesti melkoisesti lujuuttu kun mielemme tuppaa poukkoilemaan sinne tänne, mutta jo muutaman kerran jälkeen mieli alkaa rauhoittua pikku hiljaa. Ja kun vielä hidastat tuota mitä teet niin niin ajatuksen juoksukin hidastuu, kehomme ja mielemmehän kulkevat käsi kädessä :-{>

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: