Halutaan vuokrata huone!

Vielä aamulla tämä oli Espanjan perheeni. Esmeralda, Tao-kissa, Danielle, Vivi-koira ja minä. Nyt Danielle on matkalla kohti Chicagoa. Tämä ihastuttava nuori amerikkalaisneito oli ilonamme koko kevätlukukauden. Miten mukavia hetkiä saimmekaan yhdessä viettää.

Olen miettinyt, että miksiköhän Suomessa ei, ainakaan minun tietojeni mukaan, juurikaan vuokrata huoneita? Tiedän mitä eräs espanjalainen tuttavani sanoisi tähän.

”Te siellä pohjoisessa olette etäisempiä, pidätte muutenkin tarkempia ja tiukempia rajoja. Te olette kovia kontroloimaan ja piirinne on pieni. Te pidätte tiukemmin kiinni esimerkiksi lapsistanne ja koiristanne. Meillä kaikki pusuttelevat lapsia ja koirat leikkivät toistensa kanssa.”

Esmeraldalla on kaunis asunto ja hänen elämänsä sai uuden käänteen vuonna 2007, kun hän ja hänen miehensä erosivat. Siitä lähtien hän on vuokrannut kahta huonetta meille ulkomaalaisille opiskelijoille. Asukkaita on tullut eri puolilta maailmaa aina Japania ja Australiaa myöten. Minä olen ensimmäinen suomalainen.

Olen todella kiitollinen siitä, että täällä ihmiset vuokraavat kotejaan tällä tavalla ja erityisen kiitollinen olen tietysti Esmelle, joka on tarjonnut minulle mahdollisuuden asua hänen luonaan. Tämä on mainio tapa päästä lähemmäs vierasta kulttuuria, ihmisiä ja oppia kieltä.

Muistelen, että minun lapsuudessani 60-luvulla huoneiden vuokraus taisi olla yleisempää tai ainakin meidän mummulassa asui yhdessä huoneessa yksi Naimi-täti. Liitämmekö me huoneiden vuokrauksen vain taloudelliseen köyhyyteen ja nyt kun meillä menee taloudellisesti paremmin, emme enää halua vieraita nurkkimme? Toisaalta ei sovi unohtaa, että joka vuosi esimerkiksi moni nuori vaihto-oppilas asuu suomalaisessa perheessä kuin oma perheenjäsen.

Myös Esmeralda sanoo saaneensa paljon. Yhteiselo erilaisten ihmisten kanssa valaisee. Ennakkoluulot vähenevät ja joustavauus lisääntyy. Esmeralda kertoo myös saaneensa ikään kuin matkustaa moneen maahan, koska me kaikki olemme tulleet eri suunnilta.

Esme kuitenkin toteaa, että ei ollut alussa helppo aloittaa vuokrausta. Se oli prosessi. Hän kertoo eläneensä aiemmin melko sulkeutuneessa avioliitossa. Vaikka joskus on vaikeampia hetkiä, hän on erittäin tyytyväinen valintaansa. Esmeraldan mukaan kodin ovien avaaminen uusille kasvoille on ollut ja on, ei vain taloudellisesti tärkeää, vaan ennen kaikkea henkisesti erittäin rikastuttavaa.

Oletamme, että universumi järjesti Esmeraldalle voimakkaan kasvun paikan eli tilanteen, joka pakotti avaamaan ovet. On niin monta tapaa tehdä henkistä matkaa. Tärkeintä on tunnistaa se oma tapa ja me uskomme, että tämä on ollut juuri se oikea Esmelle.

Syksyn tullen Esmeraldan elämään ja taloon asettuvat uudet ihmiset. Kaikki muuttuu koko ajan, hyvä niin. Universumi on jatkuvassa liikkeessä ja sitä on turha vastustella. Thank You. I love You.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

2 vastausta artikkeliin “Halutaan vuokrata huone!”

 1. Se, mitä sanoit tuosta kontrolloidusta, pienissä piireissä tapahtuvasta elämisestä, on ihan totta! Joskus raivostuttaa, kun vertaa tätä Suomen ”poliisivaltio” meininkiä esim. aasialaiseen vähänsinnepäin-elämään. Ketä se niin hirveästi haittaa, jos polkupyörä on parkkeerattu muualle, kuin pyörätelineeseen esim. Niin kuin meidän työpaikalla ihan intrassa tuli ohje…EI saa laittaa pyörää muualle…huh, huijaa. Hirveää nipotusta! Naapureita ei tunneta, tai siis ei haluta tuntea täällä ja tosiaan en osaa kuvitella, että suomalaisia koiria voisi kovin helposti päästää minne vaan leikkimään toisten kanssa, koska koiratkin ovat oppineet samaan, kuin ihmiset. Suuri osa ihmisistä ei anna koiriensa edes nuuhkia toisia koiria.

  Meillähän olisi tuolla yläkerrassa tyhjiä huoneita….mutta veikkaan, että eipä niitä ainakaan kukaan suomalainen vuokraisi.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Susanna 🙂 Mä luulin ensin, että täällä koirat saavat olla irti, kun useimmat ovat. Myöhemmin sain tietää, että kyllä laki täälläkin edellyttää koiran kiinni pitämistä. En ole kertaakaan nähnyt asiasta nousseen kohua tai toisaalta, että eläimet olisivat käyttäytyneet uhkaavasti kadulla.

   Vivi on joskus ihmeissään, kuten eilen, kun tuli neljä pientä chiuauauan kokoista kaveria mutkan takaa vastaan. Ensin se perääntyy juosten ja sitten se palaa juttusille. Joskus se menee vastaavissa tilanteissa kontaktia ottamatta ohi. Kissoja on välillä myös paljon. Minusta on kiva tarkkailla miten Vivi reagoi muihin eläimiin ja ne Viviin.

   Tunnustan, viimeisen viikon aikana olen itsekin pitänyt Viviä auki aika paljon. Katson sen olevan tärkeä osa koulutusprosessia ja varsinkin merkittävää siinä, että pääsen mielestäni paremmin jyvälle miten se käyttäytyy, mitä se haluaa, miten ohjautuu vaistojensa varassa jne. Vaikka espanjalaiset suhtautuvat monesti eläimiin välinpitämättömämmin kuin me suomalaiset, voin myös oppia heiltä paljon. Täällä ei esimerkiksi näe koiria, jotka vetävät hihnasta emännän juostessa perässä.

   Pitää tietysti muistaa, että on ihmisiä, jotka pelkäävät kissoja ja koiria. Heitä pitää kunnioittaa yhtä lailla. Meiän on vaikea muuttaa täkäläisten käytäntöjä, joten jos vapaana liikkuvat koirat ovat kynnyskysymys, Granadassa voi olla epämiellyttävä liikkua.

   Voi, ihan hyvin saattaisitte saada vuokralaisen, jonkun joka tykkää eläimistä. Suosittelen kokeilemaan! Toisaalta pitää siinä sitten avata varmaan se alakertakin, kun täällä ainakin keittiö, olohuone, vessa ja terassi ovat yhteistä tilaa. Jokaisella on oma huone, mutta muut jaetaan ja se seurahan on niin tärkeää 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: