Mitä mieltä olet maidosta?

Espanjalainen ystäväni sairastaa munasarjasyöpää. Hän kertoo syvövän olevan hormonaalinen, jonka vuoksi hän ei esimerkiksi syö ollenkaan maitotuotteita. Hän saa ohjausta lääkäriltä, joka on perinteisen koulutuksen lisäksi perehtynyt luonnonmukaisiin hoitomenetelmiin, erityisesti ravintoon.

Olen kuullut myös arvostamieni ravintoon erikoistuneiden amerikkalaisten asiantuntijoiden puhuvan siitä, että maito ei ole terveellinen vaihtoehto. Keskusteluiden teema on ollut yleensä vaihdevuosi-ikäiset naiset. Siskoni sanoi jo kauan sitten, että maito on vasikoiden juomaa. Ehkä vaisto ohjasi häntä?

En tiedä, mutta asia kiinnostaa minua kovasti. Olen nyt itse kokeillut elämää ilman maitotuotteita jonkin aikaa. Tai no, ei tuo ihan pidä paikkaansa, sillä olen ostanut lähikaupasta luomuvuohenmaitojuustoa. Syöpää sairastava ystäväni ei syö sitäkään tällä hetkellä, mutta hänen lääkärinsä ja myös niiden amerikkalaisten mukaan, joita olen kuunnellut, vuohenjuusto on se, jota kannattaa mieluummin syödä, jos maitotuotteita haluaa syödä. Sen sijaan lehmän maidosta tehtyjä tuotteita ei lainkaan. Ystäväni sanoi syyksi sen, että lehmänmaitoon on lisätty niin paljon hormooneja. Amerikkalaisilla oli muitakin selityksiä, mutta en muista niitä, enkä ole niihin perehtynyt. Nainen käyttää muuten maidon sijaan manteli- ja seessamimaitoa.

Minusta tuntuu, että esimerkiksi Valio on Suomessa mielikuvissamme sellaisessa asemassa, että saatamme ajatella sen olevan institutio, joka ajaa terveyden asiaa. Maidolla on sekin merkittävä etu, että sen väri on puhtaan valkoinen. Terveydenhuolto, jolla on niukat määrärahat, ottaa käsittääkseni auliisti vastaan Valion ja varmasti muidenkin vastaavien yritysten tuottamia materiaaleja ja jakaa niitä sitten terveyskeskuksissa. Hyvä tietenkin, että saavat apua, mutta onkohan terveydenhuollossa jokin instanssi, joka perehtyy ja arvioi jakoon menevät materiaalit? Toisaalta esimerkiksi maidon terveellisyydestä on varmaan suurimmalla osalla terveydenhuoltoväkeä yhtenäinen käsitys Valion kanssa. Kuvio muuttuu vielä monimutkaisemmaksi, kun aletaan miettiä maitotuotantotiloja ja maatalosupolitiikkaa. Minusta asioista on kuitenkin hyvä ja syytä keskustella. Ja tärkeintä on tietysti, että jokainen meistä muistaa kaiken informaation sekä olemassa olevien syysteemien ja tarjonnan ohella kunnioittaa ja kuunnella itseään.

Suosin luomua ja enkä tällä hetkellä syö siis lehmänmaidosta valmistettuja tuotteita. Taustalla on myös se, että haluan hyvää eläimille. Imetin tytärtäni yli kaksi vuotta ja tiedän miten rinnat toimivat, myös pienet rinnat, kun niitä imetään kunnon teholla. Vaikka se oli minulle antoisaa aikaa, siitä oli vapaus kaukana. Auta armias, jos neiti ei ollut tissejäni tyhjentämssä kun ne täyttyivät. Ja mitä innokkaamin hän imi, sitä useammin niitä piti tyhjentää. En koe itseäni lehmää arvokkaammaksi. EIkä tässä edes ole kyse arvosta. Sen mitä teen toiselle, teen itselleni. Tunnen sen kaiken kehossani.

Haluaisin tietää miten luomumerkityissä tuotteissa on huomioitu eläimen hyvinvointi. Tiedätkö sinä siitä jotain?

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: