Teinkö oikein vai väärin?

Määrittelemme asioita oikeiksi ja vääriksi usein silloinkin, kun meillä ei oikeastaan ole edellytyksiä tehdä niin. Pahimmassa tapauksessa ajattelemme tehneemme väärin, piiskaamme ja syyllistämme itseämme ja saatamme jopa päätyä tulkintaan, että meistä ei ole mihinkään.

Huomasin jo kaukaa, että Hupsulla oli jotain ylimääräistä suussa. Päästyäni lähemmäksi tunnistin mytyn linnuksi. Koira pudotti käskystäni saaliinsa ja minä tein nopean tilannearvioin, etsin kunnon halon ja hakkasin linnun hengiltä.

Olin todella ylpeä suorituksestani. Miten nopeasti ja reippaasti olinkaan toiminut pienen viattoman eläimen parhaaksi. Kunnes sitten eilen eräs nainen kertoi koiransa napanneen fasaanin. Lintu oli ensin näyttänyt kuolleelta, mutta hetkisen kuluttua se piristyi, lähti lentoon ja pakeni paikalta. Nainen arveli linnun tekeytyneen kuolleeksi.

Välittömästi tarinan kuultuani muistin, mitä meille oli aiemmin sattunut ja miten olin toiminut. Olinko tehnyt virhearvion? Enkö ollutkaan suorittanut vastuullista urotekoa vaan puuttunut asioihin, joista en ymmärrä riittävästi? Olinko sittenkin julma linnuntappaja?

Jos koira nappaa linnun metsälenkillä, johtuisiko se siitä, että lintu on sairas tai lentokyvytön? Harvoinhan tavallinen koira pyydystää lentävää riistaa, tämä oli ainakin minun kokemuspiirissäni ensimmäinen kerta. Taisinpa loppujen lopuksi ollakin suuri auttaja ja pelastaja. Kärsivä luontokappale niin sanotusti pääsi pois.

Sama teko, erilaiset ajatukset. Miten suuri valta ajatuksilla onkaan. Ja miten kömpelö tai keskeneräinen mielessä tekemämme valinta väärän ja oikean välillä usein on. Monesti kuvittelemme kärsimyksemme tai yhtä hyvin hyvänolontunteemme syyksi jotain tapahtumaa tai toista ihmistä. Emme tiedosta, että ratkaiseva tekijä onkin oma ajatuksemme.

Minkä tarinoista valitsen? Mitä mielikuvaa kannan jatkossa? Mihin uskon? Toivon oivaltavani, että elämässä kannattaa ottaa riskejä. Teen valintoja ja elän niiden kautta. Jos odotan ollakseni valmis, katkaisen itseltäni siivet. Haluan lentää vapaasti. Taakan kanssa se ei ole mahdollista. Kuorma on liian raskas. Haluan siis antaa anteeksi ja hyväksyä keskeneräisyyden ja teot (oman ja muiden).

Haluan antaa tilaa ajatuksille, jotka antavat minulle siivet. Vähennän niiden painoa, joiden avulla luokittelen itseäni pelastajaksi tai paholaiseksi. Samoin teen niille, jotka vertaavat minua sinuun. Lennän kiitollisena ilman häpeää.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Yksi ajatus artikkelista “Teinkö oikein vai väärin?”

  1. Aika paha! Mun käsittääkseni just ton takia ei koiria sais pitää irti suunnilleen missään. Mutta onpa meidän kissa kerran saanut linnun kiinni hihnan päässä ollessaankin. Ja , jos vaan olis päässyt, Camy neiti olis päästänyt hengen yhdestä naapurin kissasta jo monta kertaa. Kissojen kanssa oli aikamoista, kun ne aina toi saalista…lintuja, hiiriä tms. Mutta näin järjellä ajateltuna, eikö se ole luonnollista ? Me vaan ihmiset ollaan keksitty sääntöjä, että koirat tai kissat ei saa kulkea vapaana (!), eikä luonnollinen metsästyshommeli ikään kuin toimi. Sä toimit primitiivisesti, vaistojen varassa. Ja luulen, että se oli ehkä toisiksi paras teko tuossa. Ehkä olis vaan kannattanut jättää se lintu sille koiralle, kun se sen kerran sai metsästetyksi. Tällein ainakin äkkiä ajateltuna.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s