Ei mitään kiirettä

Monella opiskelijalla on kertomansa mukaan kiireinen syksy takana. Mahtaakohan se vaihtua lähipäivinä joulukiireisiin? Kun kevään opinnot alkavat tammikuussa, pakkaa pian päälle uutta kiirettä.Taitaa olla samoin monen työssä käyvän laita. Ettemme vain olisi niin tottuneita kiireeseen, että emme osaa tai uskalla päästää siitä irti?

Jos kuitenkin haluamme tehdä niin, meidän kannattaa ensin hyväksyä kiire, jossa elämme. On valaisevaa tietoisesti tutustua kiireeseen, jota pyöritämme. Se ei siis ole kiire, joka pyörittää meitä. Omista valinnoistahan tässä on loppujen lopuksi kysymys. Kun katsomme, mihin olemme aikamme käyttäneet, saamme selville sen, minkälaisia valintoja olemme tehneet.

Miten helppo onkaan ollut selitellä valintoja kiireellä ja pakolla. Pakko ne hommat on tehdä vai kuka ne sitten tekee jne. On paljon terveellisempää seisoa omien valintojensa takana kuin olla kiireen tai pakon vanki eli uhri.

Omakohtaisesti voin sanoa, että muutos on mahdollista. Jos sitä haluaa, kannattaa kiinnittää huomio siihen, miten kiire-sanaa viljelee. Saamme paljon itseämme palvelevaa informaatiota, kun pääsemme jyvälle siitä, minkälaisissa yhteyksissä kiire-sana pukkaa pintaan. Havainnot kannattaa kirjata ylös. Niitä voi sitten katsella ja käännellä vaikka hyvän vähemmän kiireisen kaverin kanssa.

Voimme pohtia valintojemme taustoja ja ennen kaikkea sitä, miten ilmaisemme asiat niin, että emme puhu kiireestä. Mitä rehellisempiä olemme itsellemme, sen parempi. Vaatii suurta tahtoa, että kykenee tunnustamaan käyttävänsä kiireestä puhumista esimerkiksi tehoilemiseen, hyväksynnän ja huomion saamiseen, tiettyjen ihmisten laistamiseen, kiitoksen kerjäämiseen, oman itsensä pettämiseen, asioiden lykkäämiseen ja niin edelleen.

Kiire on merkittävä henkinen palvelija, jos pysähdymme sen äärelle kiitollisina, mutta uteliaina ja valmiina muutokseen. Silloin se ohjaa meidät lähemmäksi itseämme ja muita. Se voi olla isokin loikka. Jos sen sijaan kiroamme kiireen, tuskin oivallamme tarttua sen tarjoamaan mahdollisuuteen.

Jos haluat päästäÄ irti kiireestä, lopeta siitä puhuminen. Se on erittäin tehokas keino. Se on tärkeää sikälikin, että kiire tarttuu myös muihin erittäin helposti. Tiedän lapsia, jotka perustelevat valintojaan kiireellä.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: