Tunnistatko varjosi?

”Riitelimme Ekin (nimi muutettu) kanssa eilen ”, aloittaa ystäväni. Syömme lounasta ja ystäväni jatkaa ” siinä tuli sanottua yhtä sun toista – molemmin puolin. Riiteleminen on niin raskasta ja kamala, mitä kaikkea sain kuulla itsestäni. Minä kirjasin jokaisen Ekin heiton ylös ja olen nyt tutkinut sitä listaa ja on kuule pakko tunnustaa, että kaikessa mitä Eki sanoi, on totuuden siemen.”

Ihailen suunnattomasti nuoren ystäväni suhtautumista ja otetta asiaan. Myöhemmin saan kuulla hänen käsitelleen listalla olleet asiat ja edelleen työstävänsä joitakin niistä. Hän oli selvästi päättänyt kääntää tilanteen hyväkseen.

Amerikkalainen Byron Katie auttaa ihmisiä voimaan paremmin päästämällä irti ajatuksista ja uskomuksista, jotka vievät voimia. Byron sanoo: ”mitä minulle sitten sanotaankin, kyllä minä voin sen itsestäni löytää, kunhan asiaa hetken pohdin.”

Toinen amerikkalainen upea puhuja ja kirjailija, Ihmeiden oppikirjan sanansaattaja Marianne Williamson kertoo seuraavaa tarinaa: ” Joku jossain sanoi minusta jotain sellaista, mikä sai minut puolustautumaan ja toteamaan, että kyse on nyt ihan jonkun muun ongelmasta. Asialla ei ole mitään tekemistä minun kanssani. Myöhemmin joku muu jostain aivan toisesta suunnasta antoi minulle vastaavanlaista palautetta ja jälleen puolustauduin, enkä ottanut viestiä vastaan. Kunnes sitten eräänä päivänä saman asian otti esille oma tyttäreni. Vasta silloin olin valmis. Enää en voi vastustaa, vaan nyt katson, mistä tässä on kyse.” Williamson sanoo, että näin pitkään hän kielsi asian, koska pelkäsi sitä itseinhoa, jonka arveli asian kohtaamisesta nousevan pintaan. Toisin kuitenkin kävi, sanojensa mukaan hän tunsi entistä suurempaa rakkautta itseään kohtaan.

Ehkä tästä syystä minultakin on mennyt vuosien saatossa monta hyvää viestiä sivu suun. Usein olen kohdistanut kaiken huomioni tapaan, jolla asia on minulle esitetty, enkä ole antanut minkäänlaista ”tässäpä tutkiskelun paikka -tilaa” itse asialle. Totta kai otan mieluummin kauniisti paketoidun viestin vastaan, mutta lahjoja voi saada niin monessa muodossa. Se, että ottaa lahjan vastaan ei velvoita seurustelemaan lahjan antajan kanssa.

Omistan tämän kirjoitukseni suurelle upealle sielulle, hurmaavalle lahjakkaalle naiselle, joka pyhitti elämänsä muiden auttamiseen. Debbie Ford menehtyi syöpään 57- vuoden iässä maanantaina kotonaan Kaliforniassa San Diegon lähellä. Ford kirjoitti useita kirjoja ja auttoi tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä valmentajana, kouluttajana ja puhujana. Myös minä olen saanut häneltä paljon ja olen siitä äärettömän kiitollinen.

Ennen pitkää uraansa ihmisten auttajana nainen oli 15 vuotta koukussa huumeisiin ja yritti päästä aineista monta kertaa erilaisten vieroitushoitojen avulla eroon. Beliefnet.comin sivuilla on ote Debbien kirjasta, jossa hän kertoo viimeisestä vieroitushoitokerrasta. Hän, jolla ei mielestään ollut minkäänlaista todellista suhdetta jumalaan vietti monia hetkiä vessassa parkuen ja rukoillen seuraavin sanoin:

”Jumala, suo minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa mitkä voin ja viisautta erottaa nämä toisistaaan.

Tämä on tuttu rukous kaikille, jotka tuntevat 12 askeleen toimintaa, kuten Nimettömät alkoholistit AA. Minä rakastan tätä rukousta ja olen kokenut niin pitkään. Kuitenkin lukiessani nyt Debbie Fordin kertomaa sain rukoukseen syvemmän otteen.

Ford lähti siitä, että meidän on tärkeää tunnistaa varjomme (Jungin teoria) ja rakastaa kaikkea sitä mitä olemme. Hänen mukaansa saatamme tuomita ja kieltää itsessämme mitä ihmeellisimpiä asioita ja niin tehdessämme kulutamme paljon energiaa ja voimamme uupuvat. Tämä selittää Fordin mukaan myös sen miksi hyvät ihmiset tekevät pahoja asioita. Lopulta kuitenkin juuri nuo samat ominaisuudet ja asiat, jotka olemme itsessämme kieltäneet ja tuominneet avaavat tien rakastettaviin ihmissuhteisiin ja onnelliseen hyvään elämään. Itsesyytöksemme, joilla teemme elämästämme kivuliasta, ovat Fordin mukaan valtava spirituaalinen lahja, jos alamme tutkia ja ymmärtää niitä. Ford on sitä mieltä, että kipu on suurin syy siihen, että ihminen on valmis muutokseen. Häpeä ja kieltäminen estävät meitä pyytämästä ja ottamasta apua vastaan.

Filosofin, lastenpsykiatrian erikoislääkärin ja psykoterapeutin Antti S. Mattilan mainiossa kirjassa Näkökulman vaihtamisen taito (2006) käsitellään jonkin verran myös ahdistusta ja masennusta, joiden molempien ajattelen olevan myös kipuja, joihin Ford edellä viittaa.

Mattila kirjoittaa tanskalaiseen filosofiin Søren Kirkegaardiin (1813-1855) viitaten: ” Kirkegaard ( 1964) totesikin, että ne ihmiset, joiden sielu ei tunne melankoliaa, ovat niitä joiden sielu ei kykene muutokseen.” Mattila jatkaa heti perään kirjoittaen: ”Monet muutkin filosofit ovat nähneet masennuksen positiivisessa valossa, mahdollisuutena jonkin uuden kasvulle ihmisen elämässä.” Mattila nostaa kirjassaan esille monta mielenkiintoista näkemystä, mutta tässä vielä yksi Kirkekaardilta: ”ahdistus on ”huimausta”, joka seuraa vapauden tiedostamisesta.”

Näyttää tosiaan olevan niin, että voimme tehdä ongelman, jonka myötä alamme rajoittaa elämäämme, melkeinpä mistä vaan. Mattila jakaa muun muassa tarinat tytöistä, joista toinen koki etuhampaidensa välisen raon liian suurena ja toisesta nuoresta yliopisto-opiskelijasta, jolta pääsi kerran luennolla kuuluva pieru.

Debbie Ford
(1955-2013)

Debbien sielu jatkaa kanssamme ja saamme tietysti nauttia jatkossakin hänen töittensä hedelmistä, kuten kirjoista ja äänitteistä. http://www.rememberingdebbieford.com/

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: