Onko sinulla kokemusta kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisesta?

Kirjoitatko kiitollisuuspäiväkirjaa tai oletko kirjoittanut sitä joskus? Vai oletko kenties tehnyt jotain muuta kiitollisuusharjoitusta? Ole hyvä ja kirjoita minulle kokemuksistasi.

Haluaisin tietää, mitä tuumit harjoituksesta? Millä tavoin se on vaikuttanut sinuun ja elämääsi? Miten hyödyt ja vaikutukset ovat kestäneet tai muuttuneet ajan saatossa, mikäli olet tehnyt harjoitusta pidempään, pitänyt välillä taukoja tai harjoittelusta on jo aikaa? Voit vapaasti kirjoittaa myös muuta mieleesi juolahtavaa ja kaiken kaikkiaan voit kirjoittaa hyvin vapaasti, vaikka kerroinkin toiveistani.

Harjoittelusta saa olla vuosiakin aikaa ja treenin vähimmäiskestoksi riittää esimerkiksi päiväkirjan (kiitollisuuslistan) osalta, että olet joskus kirjoittanut kaksi viikkoa päivittäin tai kerran viikossa kymmenen viikon ajan. Olen siis kiinnostunut monista vaihtoehdoista.

Tekstisi pituus ei ole olennainen, mutta se saa olla pitkäkin, eikä sen tarvitse olla mikään taideteos. Tärkeintä ovat tunnelmat, tulokset, vaikutukset ja muutokset, jotka olet omalla kohdallasi havainnut. Mukaan saa mieluusti laittaa myös esimerkkejä ja tositarinoita. Teksti kannattaa kirjoittaa minä-muodossa, jotta pystyn päättelemään, että kerrot omakohtaisesta kokemuksestasi ja sen kautta tekemistäsi havainnoista.

Teen kiitollisuusharjoitteluun liittyvän lopputyön Jyväskylän yliopistossa ja kaipaan näitä kokemuksia siihen. Saatan myös muuten julkaista tekstejä tai niiden osia, mutta en milloinkaan kirjoittajan nimellä tai muutoin niin, että kirjoittajan voisi tunnistaa. Viestistäsi tulisi käydä selville myös miten pitkään olet kiitollisuusharjoitusta tehnyt ja kuinka paljon siitä on aikaa, mikäli et tällä hetkellä sitä tee. Ole hyvä ja mainitse myös ikäsi.

Odotan tekstiäsi 15.4.2013 mennessä. Tekstit ja mahdolliset kysymykset ovat tervetulleita osoitteeseen lenita.lehtonen@jyu.fi

LISÄYS 15.4. OTAN EDELLEEN KIITOLLISENA VASTAAN TEKSTEJÄ! ILMOITAN TÄÄLLÄ SITTEN, KUN EN ENÄÄ NIIN TEE. SIIHEN SAAKKA TERVETULOA TARINAT! LÄMMIN KIITOS KAIKILLE TEILLE, JOTKA OLETTE MINULLE TEKSTEJÄ LÄHETTÄNEET!

Pyyntöäni saa mieluusti lähettää eteenpäin.

KIITOS!

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

9 vastausta artikkeliin “Onko sinulla kokemusta kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisesta?”

 1. Sairastuin keskivaikeaan masennukseen josta nyt parantunut. Menin kauppaan ja ostin ensimmäisen vihon joka mielytti silmääni. ( kirkkaan keltainen ) Kirjoitan päivittäin kiitollisuuden aiheita vihkoon. Joskus tulee enemmän , joskus vaan muutama koska aiheet ovat erilaisia. Minua auttoi / auttaa se että kirjoittamalla arjen pienet asiat muuttuvat hyviksi ja kiitollisuudeksi. Jokaisessa päivässä on jotakin hyvää minulle annettu.Kiitollisuuden vihko myös auttoi / auttaa muuttamaan ajatuksiani myönteisemmäksi. Vihon lisäksi mielessäni sanon kiitos esim. kun olen autolla päässyt perille , kiitän turvallisesta matkasta ja että olen hengissä. Opettelun paikka itselläni on myös se, että oppii kiittämään vaikeista asioista ja vastoinkäymisestä – nekin ovat asioita jotka opettavat jotakin uutta josta kuuluu kiittää.

  Tykkää

  1. Kiitos todella paljon tästä tekstistä Satu! Toivottavasti saan käyttää sitä gradussani ja jos sinulle tulee muuta mieleen niin kirjoita lisää. Laitan sinulle joka tapauksessa sähköpostia. Kiitos vielä kerran! Kaikkea kaunista ja hyvää 🙂

   Tykkää

   1. Hei, kerron mielelläni selviytymistarinani : masennukseen kuului myös itsemurhayritys ja 4 päivän pakkohoito psyk. sairaalassa. Nämä tapahtui 29.9.2012. Se että olen selviytynyt, toipunut / toipumassa , on suuri ihme ja se ihme on ajattelutavan muutos jonka opin tämän kokemuksen myötä. Masennusta oli jo vuosia , en myöntänyt sitä itselleni vaan olin vahva – ja miten käy kun ihminen on liian omavoimainen ? Heikkouden kautta tulee vahvaksi.
    T: Satu

    Tykkää

   2. Miten ihana kuulla Satu, että olet toipunut ja ottanut kokemuksen tuolla tavalla. Sen innoittamana kirjoitin tämän päiväisen juttuni ja omistan sen sinulle 🙂 Toivon, että se herättää ajatuksia ja parhaimmillaan jopa keskustelua 🙂 Palataan!

    Tykkää

 2. Isoäitini oli myönteisin ihminen jonka milloinkaan olen tavannut, huolimatta uskomattoman kovasta elämästä. Esimerkkinä se, ettei hän katkeroitunut vaikka menetti miehensä ja 15 vuotiaan tyttärensä keuhkotaudille ja pieni poikansa joutui vuosiksi niveltubin takia parantolaan.Kaikki saman vuoden sisällä.Sotaa vielä siinä sivussa eläen.

  Hän eli nykymittapuun mukaan hyvin köyhästi, mutta siitä huolimatta oli ensimmäinen auttamaan muita, minäkin sodan jalkoihin syntyneenä ja asuntopulan takia vanhemmistani erotettuna, sain vuosia elää hänen lähellään. Hän aikuistuttuani opetti minullekin, ettei kannata ajatella sitä mitä ei ole, vaan sitä hyvää mitä on osakseni tullut. Olen oppinut olemaan kiitollinen pienistä asioista, suuret asiat yleensä sivuuttavat ns tavallisen ihmisen, mutta ilomieltä voi tuntea siitäkin, että näkee leskenlehden keväisin.
  Vuoden alusta olen yrittänyt päivittäin kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa ja jokaisena päivänä on jotain, ennenkaikkea koti ja palautunut terveys, mies, ystävät ym ym.

  Tykkää

  1. Kiitos Sirpa ja ihana viisas mummo 🙂 Taas hyvä esimerkki siitä, miten ilo, rauha ja kaikki myönteisyys kumpuaa sisältä. Kiitos paljon tarinan jakamisesta. Mehän voimme ”lainata” mummoasi, mainio opas ja tuki kaikille halukkaille. Mielikuvissamme on kyllä yllin kyllin tilaa hänelle ja hänen kaltaisilleen.

   Tykkää

 3. Kiitollisuuspäiväkirja on olut voimakas ja toimiva apuväline minulle. Olen sen avulla saanut itseni monet kerrat muuttamaan olotilaani paremmalle tuulelle kun olen tietoisesti tarkastellut elämää toisin kun usein tulee tehtyä. Meillä on vinoutuma ajattelussamme kun suosimme kohtuuttomasti negatiivista ajattelua.

  Kiitollisuuspiväkirja tuntuu aluksi oudolta, mutta ajan myötä se muuttuu luontevaksi tavaksi ajatella asioita. Vähitellen huomaa, että osaa turvauta kiitollisuusajatteluun kesken päivää kun olo tuntuu tarvitsevan piristystä. Tällaista keinoa ei ollut ennen kiitollisuuspäiväkirjan pitoa – omassa maailmassa ei kerta kaikkiaan ollut tällaista mahdolisuutta.

  Olen viime vuodet ollut syvällä vanhusten ongelmissa – vanhusten tuska ja murhe tarttuu hyvin tehokkaasti. Olen tarvinnut keinoja siirtyä pois näistä vaikeista tiloista samaistumatta niihin täysin. Kiitollisuuden aiheiden huomaaminen on tehokas keino muutta mielialaa.

  Kirjoitin aiheesta laajemmin blogiini itsetunto.

  Tykkää

 4. Kiitollisuutta on Hyvä kasvattaa ja viljellä joka tilanteessa
  Ihminen voi olla kaikesta Kiitollinen
  kun tajuaa voivansa ottaa opiksi ihan mistä vaan
  mitä sitten tapahtuukaan
  voi jokaisen vastoin käymisen kääntää oppiläksyksi
  ottaa jokaisesta virheestä opiksi
  niin puhdistaen
  Sydäntään
  Sieluaan
  sekä mieltään
  aivan koko olemustaan
  kasvattaen ihmiskokemustaan
  ja oppia pois vanhoista malleista
  käyttäymis kaavoista
  vanhoista haavoista
  jättää uhri asenteen
  vanhaan kyllästyen
  muuttuen uhrista
  Elämänsä Luojaksi
  siis itse tietoiseksi
  kokonaiseksi ihmisolennoksi
  jättäen kaksinaisuuden
  muistaen kaiken olevan kokonaisuuden
  kaiken yhtäläisyyden
  Henkisen iäisyyden
  Nähden kaiken Pyhyyden
  Muistaessaan Jumalan Hyvyyden
  Näin tuilen tietoisemmaksi
  Tullen tietoiseksi
  Rakastavammaksi
  Vastuulliseksi
  Kanssaluojaksi
  Kun tietää ja Tuntee
  Olevansa erottamaton osa tätä kaikkea
  oleellinen osatekijä
  tässä Yhteisessä
  Elämässä
  jota palapelin lailla kokoamme
  sitä mukaa kun muistamme
  keitä olemme
  ja mitä
  Sydämessämme
  Tahdomme

  Niin luomme maailmaamme
  Yhteistä todellisuuttamme
  kun otamme jokainen vastuun itsestämme
  tämän kollektiivisen palapelimme osina
  otamme Todelliset asiat tosina
  Otamme Elämän Lahjana
  vaikka ottaisimme elämän pelinä
  ei se toimi ellemme pelaa Yhteen
  puhalla yhteen hiileen
  keskellä kaiken kiireen
  voi pysähtyä hengittämään
  ja Tuntemaan
  Sydämen Totuutta
  Kaiken Yhteyttä
  Ykseyttä
  Veljeyttä
  Rauhaa
  Rakkautta
  ja
  Kauneutta
  Puhdasta*
  maisemaa Sielussaan
  Puhdasta maailmaa Unelmissaan
  yksin putoamme
  mutta
  Yhdessä Me Lennämme
  pelatkaamme siis Hyvin Yhteen
  palaset pitää koota Yhteen
  Kaiken tulla takas Yhteen
  Me sovitaan niin Hyvin Yhteen
  Ympäri mennään ja Yhteen tullaan
  Me löydetään Takaisin Jumalaan
  kun
  Muistetaan
  että
  Kaikki On Yhtä
  ja
  Jumala On Rakkaus

  Muistetaan Ikuinen olemuksemme
  Joka On Puhdasta Rakkautta
  Puhdasta ja Kaunista
  Täyttä Vapautta
  Olla Elää ja Ilmentää
  Puhdasta Pyhää Henkeä
  Luojan Lempeä
  Meidän Yhteistä Sydäntä
  Rakkaus On ja Tapahtuu
  Rakkaus On Voima
  Rakkauden Voima
  Kuolematon Voima
  Rakkaus On Elämä
  Rakkaus On Elävä
  Uutta synnyttävä voima
  Kaiken koossa pitävä voima
  Liikkeelle laittava voima
  Anteeksi antava voima
  Rakkaus On kuolematon
  Elämästä erottamaton
  Rakkaus Luo Elämää
  Elämää joka On Elävää
  eteenpäin menevää
  Ihmeitä tekevää
  Saa Meidät Heräämään
  palapelin osat keräämään
  Yhteen Kauniiksi Mahtavaksi
  Kirkkaaksi Vapaaksi Maailmaksi
  Puhtaaksi Todellisuudeksi
  Yhteiseksi Olevaksi
  Tietoiseksi Olennoksi
  Eläväksi Hengeksi

  Sitten KIITÄMME
  ja
  JUMALAA Ylistämme.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: