Toimiiko vatsa?

689525_63995139

Ruuansulatusongelmat tuntuvat olevan hyvin yleisiä, joten en voi olla jakamatta ”luutohtori” Susan E. Brownin listaa, jossa hän antaa 10 vinkkiä ruuansulatusvaivoista kärsiville. Brown sanoo ohjeiden perustuvan toisaalta itämaiseen viisauteen ja toisaalta länsimaiseen tieteeseen.

1 Valmista ruoka sen sijaan, että söisit kylmää tai raakaa ruokaa.
Jos vatsa toimii heikosti, kannattaa suosia muun muassa kuumia keittoja ja patoja, ja jättää voileivät ja raa’at vihannekset pois. Kylmät juomat eivät ole suositeltavia näiden lämpimien ruokien yhteydessä.

2 Pureskele ruoka hyvin ja syö rauhallisesti.
Ihanteellista olisi pureskella jokaista suupalallista 30 kertaa, palastella ruoka hyvin ja laskea haarukka lautaselle jokaisen suupalan välissä.

3 Syö rauhallisessa ja rennossa ympäristössä.
Älä katsele syödessäsi televisiota, älä lue äläkä tee töitä tai väittele ihmisten kanssa.

4 Syö yksinkertaisesti.
Yhdistele pari kolme erilaista ruoka-ainetta.

5 Syö hedelmät välipaloina, älä ruuan yhteydessä ja suosi kypsennettyjä hedelmiä.
Ruuansulatusongelmista kärsivä saattaa saada ilmavaivoja ja turvotusta syödessään raakoja hedelmiä ruuan yhteydessä. Niinpä on parempi syödä raa’at hedelmät eri aikaan välipaloina. Tosin ne saattavat siitäkin huolimatta aiheuttaa oireita.

6 Juo kuumaa vettä ja yrttiteetä.
Kuuma vesi puhdistaa elimistöä ja vahvistaa ruuansulatusta. Hauduttamalla inkiväärin juurta kuumassa vedessä saat juoman joka stimuloi ruuansulatusta. Muut hyvät vaihtoehdot ovat kamomilla, piparminttu ja kaneli.

7 Syö vastavalmistettua ruokaa.
Vastavalmistettu ruoka on terveellisintä. Vältä monista raaka-aineista koostuvia edellisten päivien lajitelmia.

8 Vältä ylensyöntiä.
Sopiva määrä on ayurvedan, perinteisen intialaisen lääketieteen, mukaan kaksi kämmenkupillista. Ruokailu kannattaa opetella lopettamaan, kun olet vielä vähän nälkäinen.

9 Istu ja rentoudu hetki ruokailun jälkeen.

10 Jos nämä keinot eivät tepsi, hakeudu ammattilaisen vastaanotolle.

Koko teksti osoitteessa: http://www.betterbones.com/bonenutrition/betterdigestion.aspx

Itse syön runsaasti vihanneksia raakana, mutta minusta on tärkeää tuoda esille erilaisia vaihtoehtoja ja näkökulmia. Olemmehan kaikki yksilöitä ja näin ollen erilaisia.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Jätä kommentti