Kasvosokeudesta

Jos ollaan joskus tavattu, mutta en morjesta seuraavalla kerralla, kyse on siitä, että minulla on jonkin asteinen kasvosokeus. Puolitoista vuotta sitten tapasin Esa Saarisen koulutustilaisuudessa miehen, joka kertoi täydellisestä kasvosokeudestaan. Silloin taisin ensimmäisen kerran oivaltaa, että näissäkin asioissa on eroja. Jotkut eivät kasvosokeus.fi-sivuston mukaan tunnista edes lähiomaisiaan. Minulla se on huomattavasti lievempää, mutta kun olen juttanut useita tuttavia aiheesta, olen päätynyt siihen, että minulla se on heitä vahvempaa. Olen kyllä pitkään ollut tietoinen siitä, että monien ihmisten kasvot eivät jää minulle mieleen, mutta oletin, että muille ihmisille käy samoin.

Onhan se ollut vähän kiusallista, kun saa toiselta kuulla, että ollaan me tavattu aiemminkin useita kertoja tai joku kyselee kuulumisia etkä yhtään tiedä kenestä on kyse. Varmasti näin voi joskus käydä kenelle tahansa eli ei kyse välttämättä ole kasvosokeudesta. Alettuani miettiä asiaa oivalsin aika nopeasti, että en todellakaan muista esimerkiksi useiden niiden ihmisten kasvoja, joiden kanssa olen viimeisen parin viikon aikana jutellut.

Useimmat ihmiset pitävät siitä, että heitä tervehditään ja heidät huomataan. Harmitti, että monesti en kyennyt antamaan sitä iloa ja tunsin silloin tällöin näissä kohtaamisissa hienoista syyllisyyden ja häpeän tunnetta ennen kuin ymmärsin, mistä on kyse. Syitä siihen miksi toinen ei tervehdi toista, on tietysti monia. Minä voin voin myös olla niin omissa ajatuksissani tai näkökykyni saattaa pettää, jos olet kauempana. Lähellä olevia saatan tunnistaa äänestä.

Joku kysyi, että pelkäänkö sitä, että minua pidetään ylpeänä, jos en morjesta. Ennen olisin pelännyt. Se mitä toinen ajattelee, on hänen asiansa ja myös kertoo enemmän hänestä. Jos joku haluaa nähdä minut ylpeänä, niin kyllä hän siihen keinon keksii. Se, mitä me näemme toisessa ihmisessä, auttaa meitä tuntemaan itseämme tai sen hetkisen olotilamme, jos haluamme kuulla ja ottaa vastaan. Jos minulla esimerksiksi olisi tapana nähdä muissa ylpeyttä, ei minun sitä kannata kieltää eikä pelästyä vaan tarkastella. Jos ylpeys on arvojeni mukaan negatiivien asia, voin kysyä itseltäni, että miksi haluan nähdä hänet miinusmerkkisessä valossa vaikka hänessä on taatusti paljon plussaa.

Minusta on tosi rentouttavaa, että nykyisin osaan halutessani ja muistaessani kertoa ihmisille, että morjesta ihmeessä, kun nähdään seuraavaksi, äläkä välitä, jos minä en tee aloitetta. Saan kertoa mistä on kyse.

Ylekin on kirjoittanut aiheesta täällä.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: