Sokerihimon hillintään

Kuuntelin taannoin amerikkalaista naista, joka on erikoistunut yrttien ja mausteiden parantaviin ja hoitaviin ominaisuuksiin. En valitettavasti muista hänen nimeään.

Jos haluat hillitä makeanhimoa, kokeile kanelia. Hän vinkkasi myös, että voit laittaa kanelitangon vesikulhoon ja juoda kanelilla maustettua vettä.

Olen nyt pari viikkoa juonut kanelivettä. Pärjään yhdellä kanelitangolla muutaman päivän. Lisään vain kulhoon vettä tarpeen vaatiessa.

Ei ole tehnyt makeaa mieli paitsi nyt, kun siitä kirjoitan. Näin se vetovoiman laki toimii. Kannattaa olla tietoinen ajatuksistaan.

En ole varma, onko makean tarpeeni puuttumisessa kyse kanelista vai siitä, että päätin vähentää sokerin kulutusta. Toisaalta olen päättänyt niin aiemminkin, mutta tulokset eivät ole olleet yhtä hyvät. Tällä kertaa en ole joutunut kokemaan asian suhteen minkääanlaista kamppailua.

Kirjoitin jokin aika sitten viikonloppukasvisyöjästä. Ehkä sitä ideaa voisi soveltaa myös makeanhimoon. Tulee lasten karkkipäivä mieleen. Siideri ja suklaa eivät olisikaan enää arjen juhlaa.

Eräs amerikkalainen intuitiivinen terveysalan ammattilainen (en muista hänenkään nimeään) sanoi taannoin, että jos hänen pitäisi antaa naisille vain yksi terveellisemmän ruokavalion vinkki, niin se on sokerin vähentäminen. Siihen oli useita syitä ja hän kertoi myös, että tämä on luonnollinen keino hidastaa vanhenemisen ulkoisia merkkejä.

Eipä tuosta kanelista varmaan ainakaan mitään haittaa ole. Se maustaa veden mukavasti ja tankoja saa varmaan joka marketista. Olisi kiva kuulla muita vastaavia vinkkejä.

Tekijä: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

16 vastausta artikkeliin “Sokerihimon hillintään”

  1. Moi!

    Hyvä vinkki, täytyy kokeilla!! 🙂 Onneksi nyt kesällä saa myös ihania marjoja ja hedelmiä torilta.

    Sulla on viisaita ja kauniita ajatuksia täällä blogissa, tulee hyvälle mielelle kun lukee niitä 🙂 ja oli mielenkiintoista lukea sun selviytymistarina kiireisestä työnarkomaanista aktiiviliikkujaksi ja hyvien elämäntapojen noudattajaksi!Jokainen voi muuttua paremmaksi ja onnellisemmaksi jos vain itse päättää niin!

    t. Mira naapurista 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos Mira viestistäsi ja kauniista palautteesta. Se merkitsee minulle paljon 🙂
      Totta ihanaa, että saadaan syödä kaikkea hyvää kotimaista!
      Lenita

      Tykkää

  2. Ainakin minulle paras keino makeanhimon hillitsemiseen on ollut vähähiilihydraattinen ruokavalio. Oli todella iso oivallus tajuta, että leipä, peruna, riisi ja pasta aiheuttavat elimistössä täsmälleen saman reaktion kuin sokerikin. Nyt olen ollut useita vuosia poissa sokerikoukusta, ja se jos mikä on vapauttavaa entiselle sokerihiirelle. Elimistö on oppinut käyttämään energianlähteenään rasvaa sokerin sijasta, ja linjatkin pysyvät kunnossa ihan itsestään.

    Tykkää

    1. Kiitos paljon Katri
      Olisi ihana kuulla, että millä korvaat nuo perunan, leivän, pastan jne. Olemme niin tottuneita niihin. Etkö syö ruisleipääkään? Syön meinaan itse runsaasti näkkileipää ja ruisleipää. Minä kuulun niihin, jotka saavat syödä aika paljon lihoamatta. Haluan kuitenkin helliä elimistöäni. Lenita

      Tykkää

  3. En syö edes ruisleipää – mitä kauemmin on ollut ilman viljoja, sitä huonommin kroppa enää niitä sietää. Enkä oikein osaa enää edes sanoa, mitä korvaan milläkin, kun olen sen verran aikaa ollut ilman noita perinteisiä lisukkeita 🙂 Syön kasviksia, marjoja, lihaa, kalaa, kananmunia, siemeniä ja pähkinöitä, juustoja sekä luonnollisia rasvoja (ei mitään teollisesti käsiteltyjä kuten margariineja, vaan esim. oliivi- ja kookosöljyä sekä voita). Vielä enemmän haluaisin panostaa luomu- ja lähivaihtoehtoihin, se on seuraava muutos ruokavaliossani. Painonhallinta oli minulle ensisijainen syy näihin muutoksiin, mutta nyt hyvä olo ja muut terveyshyödyt ovat vielä sitäkin tärkeämpiä, ja olen tähän tosi tyytyväinen.

    Tykkää

    1. Kiitos tosi paljon Katri. Taidanpa kokeilla leivän poisjättämistä. Valkoista leipää en syö juuri koskaan, pastaa ja riisiä sekä perunaa joskus. Alan testailla. Olemme niin yksilöllisiä, että varmasti vain kokeilemalla jokainen löytää omansa.

      Uskon muuten siihen, että pikkaisen proteiinia on hyvä syödä säännöllisesti, muutaman tunnin välein. Se tasapainottaa kummasti. Toimii, kunhan muistan asian. Otan vaikka muutaman pähkinän tms.

      Tuo voin käyttö on mielenkiintoinen asia sekin. Olen käyttänyt 80 oivariinia ja oliiviöljyä. Pitäiskö oivariini vaihtaa voihin? Viimeksi piti jo ottaa voi kaupasta, mutta ajatuksissani otin taas oivariinin. Olen ajatellut, että sitä ei ole käsitelty, kuten noita kevytlevitteitä. Miten mahtaa olla? Mikä ero siis on 80 prosenttisella oivariinilla ja voilla? Olen suorittanut tänä vuonna terveyskasvatuksen opintoja ja kävin pääsykokeissakin. Niissä kirjoissa nähdään kevytlevitteet plussana ja voi miinuksena. Otaksun, että niissä on taustalla pelko lihavuudesta (diabetes, sydän -ja versisuonitautiriski jne.). Minusta Paula Heinosen ja kumppaneiden näkemys tuntuu kokonaisuutta ajatellen terveemmältä. Sitä linjaa sinäkin näytät edustavan.

      Söin juuri luomuomenan, jonka ostin Ruohonjuuresta. Että on hyvää 🙂

      Tykkää

  4. Lääkäri Antti Heikkilällä on ihan hyviä ohjeita vähä hiilihydraatiseen elämään. Netistä löytyy myös reseptejä kun googlaa ”karppaus”. En ole koskaan voinut niin hyvin kuin silloin kun jätin sokerin, jauhot ja perunan pois. Tuli vaan niin kalliiksi 6hlö taloudessa jättää peruna, riisi ja makarooni pois, joten palattiin takasin ”perinne” ruokaan..

    Tykkää

    1. Moi Kirsi ja kiitos. Kuuden hengen ruokkiminen on kunnioitettava asia jo sinänsä. Siinä on varmaan mielikuvitus lisääntynyt ja koko porukka oppinut joustamista :). Kiitos paljon vinkeistä. Tutkin Heikkilän sivustoa ja googlaan.

      Tuli muuten mieleeni, kun mainitsit tuon kalliin, että mulla oli jenkeissä (olin nuorena siellä hommissa) amerikkalaisesti hyvin sairaan lihava työkaveri, nuori tyttö hänkin. Hän oli eka joka kertoi minulle, että USA:ssa vähävaraiset syövät hampurilaisia ja juustomakaroonia. Niitä hän oli lapsuutensa popsinut. Noista ajoista lihavuus ja siihen liittyvät terveysongelmat ovat lisääntyneet hurjasti siellä päin maailmaa ja me Suomessa olemme hyvää vauhtia menossa samaan suuntaan.

      Ihan niinkuin mekin, lapsemme ovat riippuvaisia hiilihydraateista…sokerista…

      Lenita

      Tykkää

  5. Totta on, että hiilihydraattiruuat ovat usein halvempia. Minusta tuntuu, että meillä lopputulos oli talousmielessä kuitenkin plus miinus nolla, sillä vhh-ruokavalion myötä jäivät pois kalliit einekset, keksit ja monet muut ns. ylimääräiset naposteltavat. Herkuttelemme esimerkiksi tummalla suklaalla, ja sitä riittää yleensä hyvin pieni määrä. Meillä syödään nykyään määrällisesti paljon vähemmän kuin aiemmin, ja siksi muutos ei minusta juurikaan näy ruokalaskussa, varsinkin jos kasvikset valitsee sesongin mukaan.

    Tykkää

    1. Kiitos Katri! Kirjoitat, että teillä syödään määrällisesti vähemmän.

      Eilen kirjoiteltuani näistä asioista myönsin itselleni, että hiilihydraattien syöminen lisää tarvettani saada lisää ruokaa. Olen sen tiedostanut aiemmin jotenkin mutta, olin kait vasta nyt valmis sisäistämään asian. Kuten sanoin, syön paljon tummaa leipää ja näkkileipää, mutta olen tosiaan huomannut, että niden myötä ruuantarve, halu saada jotain suuhun lisääntyy. Ruoka pyörii mielessä. Minulla oli vaihe, jolloin söin hyvin vähän hiilareita. Silloin en himoinnut jatkuvasti lisää naposteltavaa. Tätäkö sinäkin tarkoitit tuolla vähemmän syömisellä? Nyt kyllä aion testata, että olenko ”lukenut” itseäni oikein.

      Näyttää vahvasti sitä, että sinä ja Kirsi, autoitte minua oppimaan itsestäni uutta. Kiitos tosi paljon!

      Tykkää

  6. Minulle oikotie sokerin vähentämiseen oli jokapäiväinen mindfulnessharjoitus. Pari viikkoa meni ja yhtäkkiä huomasin, että en syö sokeria. Taisi olla minun päihteeni. Joillakinhan vähenee alkoholin käyttö minimiin.

    Tykkää

  7. Hei!

    Antti Heikkilä (http://www.anttiheikkila.com/) sivuilta löytyy tietoa vähähiilihydraattisesta (vhh) ruokavaliosta. Sieltä voi lukea myös hänen blogiaan ja halutessa ostaa hänen kirjoittamiaan kirjoja. Jo pelkästään blogia lukemalla pääsee hyvin selville vhh-ruokavalion eduista! ”Jännää” on, että vaikka vhh-ruokavaliossa on etunsa, niin THL:n suositukset tukevat ns. perinteistä lautasmallia. Ruotsissa on diabetespotilaita voinut vähentää lääkitystään vhh-ruokavalion ansiosta. Ihmisille syötetään lääkkeitä diabetekseen ja moniin muihinkin sairauksiin, vaikka usein päästään hyviin tuloksiin pelkästään ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla.

    Erittäin silmiä avaava kirja on minulle ollut Jonsson Bitten& Nordström Pia: Sokeripommi Eroon sokeririippuvuudesta. Siinä kerrotaan sokerin vaikutuksessa ihmisen aivoissa. Sokeri voi aiheuttaa joillekin ihmisille samanlaisen riippuvuuden kuin alkoholi, tupakka ja huumeet. Lisäksi tuo kirja kertoo myös sokeririippuvuuden hoitotavoista. Miksi kaikki eivät ole riippuvaisia sokerista, sitä ei täysin tiedetä. Eiväthän kaikki alkoholia käyttävät ole alkoholistejakaan. Tämä kirja on ehdoton päihdetyötä tekeville, ja erittäin hyvä lukupaketti ei-ammatilaisillekin.

    Kanelitankoja en ole kokeillut. Täytyy kokeilla, miltä maustettu vesi maistuisi :)! Sen olen huomannut, että sokerin vähentäminen on vähentänyt vatsan turvotusta. Mitä paremmin olen syönyt vhh-ruokavaliolla, sen virkeämpi oloni on. Kun syön liikaa peruna-pasta-leipä-riisi -tuotteita, sitä enemmän oloni on tunkkainen, unelias, hieman masentunut ja pasiiviinen. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että ruokavaliolla on vaikutus jaksamiseen.

    Itse syön välillä riisiä, pastaa ja perunaa. Suurin osa aterioistani on kuitenkin nykyään vhh-ruokavalion mukaista. Yksi syy, miksi en kokonaan ole siirtynyt vhh-ruokavalioon, on sen ”vaivalloisuus” matkustaessa. Huoltoasemilta ei saa kuin hiilihydraattipommeja. Silloin kuitenkin pyrin valitsemaan ruisleipää tai mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

    Nykyään herkuttelen tummalla suklaalla maitosuklaan sijaan. Lisäksi pähkinät ovat hyviä välipaloja. Itse teen usein marja- tai hedelmärahkaa. Tsemppiä kaikille ruokavaliokokeiluihin!

    Tykkää

    1. Kiitos tosi paljon Elisa. Lainaan seuraavaksi tuon mainitsemasi kirjan, siitä en ole aiemmin kuullut. Olen käynyt Heikkilän sivuilla, mutta en oo vielä noita asioita sieltä lukenut. Kiitos 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti